15 Ocak 2015 Perşembe

ELMA TATLISI...Portakal Suyunda...Nar Taneli...

Karlı günler İstanbul'lular için çok özeldir. İstanbul'lu, her mevsimi yaşar ve keyfini de çıkarır. Ne güney şehirleri gibi sıcaktan bunalır, ne de doğu şehirleri gibi soğuktan yılar. Ancak, mevsimleri hakkıyla yaşamamız yıldan yıla değişiklik arzedebilir. Yaşamım boyunca kar yağışının aralıklarla da olsa bir ay sürdüğü ve dolayısıyla karın bir ay yerden kalkmadığı kışlar da oldu, karı sadece havada gördüğümüz, en fazla yüksek tepelerin beyazlandığı yıllar da.




Bu yıl kış mevsiminin henüz ortasındayız ama az da olsa müthiş bir soğuk eşliğinde kar gördük. Geçen yıl ha geldi, ha gelecek kış diye beklerken bahar gelmiş, ağaç dalları tomurcuklanmıştı da şaşıp, kalmıştık. Soğuğu hiç sevmememe rağmen kışın kışlığını yapmasını isterim. Geçen yıl kış olmadığı için susuzluk kapımızdaydı. Yakına kadar, barajların gün gün azalan su seviyeleri her gün gazetelerin manşetlerindeydi.

Evimizde mahsur kaldığımız karlı, soğuk günlerde Tava Böreği'mizi ocağın üstünde nar gibi kızarttık, çayımızın yanında afiyetle yedik ama istekler bitmez. Canımız tatlı çekti. Dışarıya çıkmayı göze alamayınca, evdeki malzemeleri gözden geçirdim. Soğuklara ve ortalıkta dolaşan grip mikrobuna karşı eve depoladığım elma, portakal ve mandalinler gözüme çarptı. Meyvaları soyup, yiyerek ne kadar tüketebilirdik ki. Onları eve kadar taşımışken çürümelerini hiç istemem.




Hemen geçtim bilgisayarımın başına, danıştım Google biradere. Elma, portakal ve tatlı diye yazdığımda çoğu muhallebili tatlı tarifleri çıktı ama ben az kalorili, bol vitaminli, evdeki meyveleri kullanacağım bir tatlı düşündüğüm için hiç birine yüz vermedim. Ümidimi kaybetmeden aramaya devam edince, Ruhsal Yaşam başlıklı bir sitede tam da istediğim gibi bir tatlının başlığını okudum.




Uzun lafın kısası, canı tatlı çekenler ama tatlısında şeker istemeyenler, meyveyi sevenler ama çiğ olarak tüketemeyenler için buyurun tam size göre bir tatlı.

Afiyet olsun!



PORTAKAL SUYUNDA ELMA TATLISI:

MALZEMELER:

4 ELMA
7 PORTAKAL
NAR

YAPILIŞI:

ELMALARI SOY, İKİYE BÖL,
ÇEKİRDEK YATAKLARINI TEMİZLE
PORTAKALLARIN SUYUNU SIK
TENCEREYE ELMALARI YERLEŞTİR
PORTAKAL SUYUNU İLAVE ET
TENCEREYİ ORTA ATEŞE OTURT
KAYNAMA BAŞLAYINCA ATEŞİ KIS
SUYUNU ÇEKİNCEYE KADAR PİŞİR.
SOĞUYUNCA, SERVİS TABAĞINA AL
NAR TANELERİYLE SÜSLE.




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...