10 Mart 2014 Pazartesi

NÜ...Sanat ve Ahlak...

Bir haftadan fazla olmuştur herhalde o yazıları göreli. Sokağa her çıkışımda gözüme ilişiyorlar. Baskı şeklinde, siyah kalın çizgilerle yazılmış. Duvarlara, kaldırıma hatta mazgal kapaklarının üzerine büyük harflerle 'NÜ' AHLAKSIZLIKTIR diye bir yazı basmışlar. Aslında, çok da görünür yerlerde değiller. Ya yerde, ya da yere yakın duvarlara basmışlar. Bu yazıları kim veya kimler, niçin yazmışlar hiç bilmiyorum. Ama, görmezliğe de gelemedim.



Evvela ahlak nedir ona bakalım. En dar anlamıyla bir toplumda yaşayan bireylerin iyi ve rahat yaşamak için uymak zorunda oldukları kurallar ve davranış biçimleri olarak düşünebiliriz. Dolayısıyla, ahlak anlayışı toplumlara göre değişir. İnsanlık tarihi boyunca toplumlar gerekli kuralları koyarak kendi törelerini yaratırken, dinler de tamamlayıcı olarak başka ahlak kuralları ilave etmişlerdir.

Yazıda ahlaksızlıktır diye nitelendirilen Nü, insan bedeninin çıplak olarak resmedildiği eserlere deniyor. Sanat eşittir estetik olduğuna göre NÜ tarzındaki eserlerde güzel kadın vücudu resmediliyor. Nü resminin ahlaklı olup, olmadığı da ancak ressam topluluğu içinde tartışılabilir. Aslında, olumsuz da olsa bir duvar yazısında resim sanatından bahsediliyor olmasıydı galiba beni şaşırtan ve ilgimi çeken. Bu duruma üzülmeli miyim, yoksa sevinmeli miyim bilemedim.




Bugün kadının Türkiye'deki *hal-i pür melali belli iken bu yazıları sokaklara yazanların aklından veya iyi niyetinden şüphe etmek lazım. Nü, kadın vücudunun estetik kaygı ile resmedilmesidir. Ahlaksızlık aranacak ise sanat eserlerinde değil de yaşadığınız toplumda arayacaksınız. Ahlak, toplum içindeki kadının yeridir. Bir toplum kadınına gösterdiği itibar kadar ahlaklı ve medenidir. Kadına her türlü hakareti yapan, hayatına kasteden, aşağılayan insanlar ve o insanların yaşadığı toplum ahlaksızdır.

Ve, ahlak sanatı sorgulayamaz, bilakis sanat ahlakı sorgulamalıdır ve sorgular da zaten.


*Bir şeyin can sıkıcı ve biraz da utanılması gereken durumu...




1 yorum:

DEĞERLİ YORUMLARINIZ İÇİN TEŞEKKÜRLER.

Not: Gmail hesabı olmayan arkadaşlar yorum yazmak için yorumlama biçiminden anonimi seçerek yazabilirsiniz.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...