28 Ağustos 2013 Çarşamba

SÜT REÇELİ...Dulce de leche

Bu kış bazı blogger arkadaşlar süt reçeli diye bir tarif paylaştılar ve sütün tam yağlı mandıra sütü olmasında ısrarcıydılar. Ben de acele etmedim, hele bir yaz gelsin de köylülerin getirdiği mandıra sütüyle bir denerim dedim. Kış bitti! yaz günlerine kavuşmanın sevinci ve heyecanı ile yazlığa geldiğimiz ilk günlerde, hem de tam yerleşmeden işlere bir gün ara verip, süt reçeli kaynatmaya karar verdim.






Bir litre sütü, bir buçuk su bardağı toz şeker ile ocağın üstüne oturttum. Karıştırarak, şekerini erittiğim sütün kaynamasını bekledim. Kaynama başlayınca da bir kahve kaşığı (silme) karbonatı ilave ettim ve ateşi kıstım. Yani, verilen tariflere harfiyen uydum. 

Aksilik bu ya ufak tefek işler için çağırdığım ustanın hemen geleceği tuttu ve reçelime gereken özeni gösteremedim. Fırsat bulup, aklıma geldikçe koştum karıştırdım. Kısık ateş üzerinde olduğu için olsa gerek herhangi bir olumsuzluk yaşanmadı. Düzenli karıştırarak, orta ateşte belki bir saatte netice alınabilecekken çok kısık ateşte olduğu için saatlerce süren uzun bir sürede pişirdim. 






Yaptığım ufak bir araştırmada, bu ürünün Güney Amerika ülkelerinde yaşanan kıtlık zamanlarından kalma bir tarif olduğu ve daha sonra da değişik -keçi sütü, hindistan cevizi sütü gibi- sütlerle yapılarak çeşitlendirilmiş olduğu anlaşılıyor. Zamanla, dondurma yapımında ve çeşitli bisküvi ve kurabiyelerde de kullanılmaya başlanmış.




Bence, bu tarifte yapılmak istenen, sütün kaynatılarak, suyunu uçurmak suretiyle az yer kaplamasını sağlamak ve sütü uzun süre saklayabilmek. Böylece, ekmekle tüketebilecek besleyici bir gıda olarak kullanmak. Merak ettiğim için kalkıştığım bu maceranın bir sebebi de yaz boyunca yapacağım reçellere bir alternatif ve gelecek konuklara farklı bir tat sunabilmek hevesiyleydi.





Sonuç derseniz, buzdolabında ufak bir kavanoz içerisinde duruyor. Tadı ve kokusuyla bize biraz ağır geldiği için kahvaltı sofrasında pek rağbet görmedi. Aslında, tereyağ-bal ikilisine benziyor. Tatlı sevenler için değişik bir tat ve denenmesinde fayda var. 

Mesela, biraz önce bu yazıyı hazırlarken içimin kıyıldığını hissettim ve bir dilim ekmek üzerine sürdüğüm süt reçelimi afiyetle yedim. 

Çok da beğendim. Hiç fena değilmiş. 







Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...