19 Ocak 2018 Cuma

PANCAR TURŞUSU...Pazar Alışverişi...

Madem kış mevsimi geldi turşular kurulsun diyorduk ama havaların hali ne böyle. Arada bir kaç gün yağışlı kış havasını gördük görmedik ardından hava bir açtı mis gibi yazdan kalan günler yaşadık, hala da yaşıyoruz. Ama biz bu yazdan kalan günlere kanmadık tabii ki. Yine o günlerden birinde hava pırıl pırıl günlük güneşlik iken turşuluk sebze almak için semtimizin pazarını gezmeye çıktık. Pazarın sonuna kadar yürürken bir yandan ürünlerin tazeliğine bir yandan da fiyatlara göz atıyorduk.


Pazar alışverişini seviyorum ama satın aldıklarımı elimde taşımak zor oluyor. Daha önceleri önemsemediğim halde son günlerde bir pazar arabamın olmamasına taktım. Haksız da sayılmam aslında, pazar yerine herhangi bir araçla gelinmiş olsa da pazarı dolaşırken pazar arabaları büyük kolaylık. Hem, pazar alışverişinin zevki pazar arabasıyla çıkar, öyle değil mi? Patates, soğan, elma, portakal gibi sert meyve ve sebzeleri pazar arabasının en altına koyarız. Daha sonra dayanıklılık durumuna göre diğer sebze ve meyveleri sırasıyla alıp, en üste ezilmeye müsait olanları yerleştiririz. Para ödeyeceğimiz zaman da kenarda, bıraktığımız yerde bizi bekler.

Hatırladığıma göre çok eskiden annemin katlanır bir pazar arabası vardı. Rahmetli annem, o arabayla eski evimizin yakınında kurulan semt pazarından her hafta eve sebze meyve taşırdı. Anneciğim, aldığı sebzeleri bir hafta boyunca sırasıyla etli veya zeytinyağlı olarak pişirir, akşam yemeklerimizi şölene çevirirdi. Ben bugün hala her pişirdiğim yemekte annemin yemeklerindeki lezzeti arıyorum galiba.


Neyse, bu kadar duygusallık yeter diyelim ve gelelim bu yazının konusu olan Kırmızı Pancar'ın faydalarına:
Kırmızı Pancar, içerdiği C vitamini sayesinde bağışıklık sistemimizin güçlenmesine yardımcı olur.
İçeriğindeki nitratın vücutta nitrik okside dönüşmesiyle de beynin kanlanması ve bilişsel fonksiyonların en elverişli şekilde yürütülmesinde önemli rol oynar. Ayrıca, nitrik oksit kan dolaşımını iyileştirerek, kan basıncını düşürür.
Ayrıca, içeriğindeki betalainin antioksidan özelliğiyle kalbi korur ve kansere karşı savaşır.
Kırmızı Pancar, diğer sebzeler gibi posalı olduğundan kabızlık, hazımsızlık ve şişkinlik gibi sorunlara çare olurken kolon kanserine karşı da koruyucu niteliktedir.

Sizler için Google'dan derlediğim tüm bu bilgilerden sonra Kırmızı Pancar'ı mutfağınızdan eksik etmezsiniz herhalde. İçinde sarımsak olduğu için turşu olarak sevmeyenler, haşlanmış pancarları salatalarına doğrayarak da tüketebilirler.

İyi bir hayat yaşamak için helal lokma, dürüstlük, merhamet ve sevgi dolu bir kalp elbette çok önemli ve gerekli. Tüm bu güzel meziyetlerin yanı sıra beslenmemize de dikkat edersek sağlığımızı ve ömür boyu mutlu bir yaşamı kazanmış oluruz.

Mutlu bir hayat için, afiyet olsun!



PANCAR TURŞUSU:

Malzemeler;

1 Kg. orta boy Pancar
1 Baş Sarımsak
1 Çay Bardağı Sirke
2 Tatlı Kaşığı Tuz

Yapılışı;

Pancarlar bir fırça yardımıyla suyun altında iyice temizlenir.
Üzerlerini bir parmak geçecek kadar su içerisinde orta ateş üzerinde haşlanır.
Bir çatal yardımıyla piştiği anlaşılan pancarlar tencere içinde ılınmaya bırakılır.
Ilınmış pancarların kabukları soyulup, istenilen büyüklükte doğranır.
Turşunun saklanacağı kabın içerisine evvela pancarın ılınmış suyu konur, içine de sırasıyla dövülmüş sarımsak, sirke ve tuzu ilave edilir.
Pancar suyu, içindeki tuzun erimesi için iyice karıştırılır.
Turşu suyundan tadılarak, sirke ve tuz miktarı damak tadınıza göre ayarlanır.
Turşu kabının içine en son doğranmış pancarlar ilave edilir.
Kabın kapağı kapatılarak, buzdolabına kaldırılır.
Bir hafta sonra sağlıklı beslenmenin gönül rahatlığıyla turşu olarak veya salatalarınıza doğrayarak tüketebilirsiniz.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

DEĞERLİ YORUMLARINIZ İÇİN TEŞEKKÜRLER.

Not: Gmail hesabı olmayan arkadaşlar yorum yazmak için yorumlama biçiminden anonimi seçerek yazabilirsiniz.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...