26 Mart 2018 Pazartesi

BATON KEK...Lezzetinde Ceviz Var...

Bahar aylarıyla birlikte açık havada gezmeler başladı. Aslında, her türlü hava şartlarında dışarıda yaşamaya çok alıştık. Genci, yaşlısı kimse evde oturmak istemiyor. Bilhassa, hemcinslerim evde otururlarsa hayatı kaçıracaklarını düşünüyorlar. Ne diyebilirim ki; onlar haklı ben de öyle düşünüyorum. Bir gün evde kalırsam ertesi gün mutlaka çıkıyorum. Dışarıda aldığım ilk nefes bana "Oh! dünya varmış" dedirtiyor.


Cevizli Kek'imin nefasetinden bahsetmek için başladığım yazımda gezmelerden bahis açmam tesadüf değil elbette. Gezmeyi seven, her fırsatta hayatın tadını çıkartmak isteyen bir arkadaşım var ve onunla birlikte gezmek çok hoşuma gider. Arkadaşımla fikirlerimizin ayrıldığı yerler vardır ama bu durum bizim iyi arkadaş olmamıza mani olmaz. Fikir ayrılığına düştüğümüz bir konu da gittiğimiz yerlerde güzel bir mekanda iyi bir yemek yeme arzumu arkadaşımın paylaşmıyor olması. Ona kalsa çoğu zaman çay-simit yeter.

Böyle olunca, gezmelerden eve dönüşte genellikle akşam trafiğinde eve bir türlü varamayınca çok acıkırım. Bütün gün doğru dürüst bir şeyler yemediğimiz için acıkmam çok normaldir de benim asıl merak ettiğim arkadaşımın durumudur. O acaba acıkmıyor mu? Son gezimizde bu durumu sorunca, arkadaşım avucumu açmamı istedi ve çantasından çıkardığı ufak bir poşeti avucuma boşalttı. Avucum cevizle dolmuştu.


Çantada fazla yer kaplamayan ceviz hem arkadaşımın açlığını bastırıyormuş hem de sayısız faydaları ile sağlığına yardımcı oluyormuş. Google'da yaptığım küçük bir gezinti ile öğrendiğime göre ceviz, faydalarının yanı sıra kalorisi yüksek bir yemiş. Kabuğu soyulmuş yedi tane cevizin kalori miktarı 185 kaloriymiş. Ancak, bu rakam yüksek gibi görülse de araştırmalar göstermiş ki, bu miktar aşılmadığı takdirde vücutta gözle görülür bir kilo kaybı bile yaşanabilirmiş.

Ceviz'de ayrıca, kalsiyum, demir, magnezyum, fosfor, potasyum, sodyum, çinko, bakır, manganez ve selenyum mineralleri ile A, C, E, K ve B vitaminleri bulunmaktadır. Ceviz, doymamış yağ asitlerinden oluşması nedeniyle kalp fonksiyonlarını iyileştirdiği gibi aynı zamanda kalsiyum emilimini arttırdığı için kemiklere de sağlık vermekte.

Ceviz'in sayılamayacak kadar çok olan faydalarını okudukça aldı beni bir telaş. Zira, bizim evde ceviz tüketiliyor diyemeyiz. Kuru yemiş olarak tüketme alışkanlığımız hiç yok. Eğer pişirirsem, tatlıların üzerinde sunum için kullanıyorum. Bunun haricinde cevizlerim cam kavanoz içinde bekleşiyorlar. Burada saydığım ve sayamadığım faydalarını öğrendikten sonra cevizle yapacaklarımı düşünürken, çırpmakta olduğum keke ceviz ilave ediverdim.

Neymiş, "Zararın neresinden dönülürse kâr"mış ve ortaya mis gibi cevizli bir kek çıkmış.

Darısı sizin başınıza.




BATON KEK...Cevizli...

MALZEMELER:

4 TANE YUMURTA
1,5 SU BARDAĞI TOZ ŞEKER
1 SU BARDAĞI ILIK SÜT
YARIM SU BARDAĞI SIVI YAĞ
3 SU BARDAĞI UN
YARIM LİMON SUYU
1 POŞET VANİLYA
1 POŞET KABARTMA TOZU
2 AVUÇ CEVİZ

YAPILIŞI:

ODA SICAKLIĞINDAKİ YUMURTALAR, TOZ ŞEKER İLE BİRLİKTE ÇIRPILIR.
SÜT VE SIVI YAĞ İLAVE EDİLEREK, ÇIRPMAYA DEVAM EDİLİR.
ELENMİŞ UN VE KABARTMA TOZU KEK HARCINA KATILIR VE BU DEFA ELLE ÇIRPILIR.
EN SON LİMON SUYU, VANİLYA VE İNCE KIYILMIŞ CEVİZLERİN KATILDIĞI KEK HARCI SON DEFA KAŞIKLA KARIŞTIRILIR.
YAĞLANIP, TOZ ŞEKER SERPİLMİŞ KEK KALIBINA DÖKÜLÜR.
SOĞUK FIRINA VERİLEN KEK 170º DE PİŞİRİLİR.
KABARIP, ÜZERİ KIZARAN KEKİN PİŞİP, PİŞMEDİĞİ BİR KÜRDAN İLE KONTROL EDİLİR.
İÇİ PİŞMEMİŞ İSE FIRIN ISISI 150º'YE DÜŞÜRÜLÜR.
SON KONTROLDEN SONRA KEK FIRINDA SOĞUMAYA BIRAKILIR.


AFİYET OLSUN!


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

DEĞERLİ YORUMLARINIZ İÇİN TEŞEKKÜRLER.

Not: Gmail hesabı olmayan arkadaşlar yorum yazmak için yorumlama biçiminden anonimi seçerek yazabilirsiniz.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...