9 Şubat 2016 Salı

ELMALI KEK...Arkadaş Yadigârı

Arkadaşlarımızla buluştuğumuz davet sofralarında ikramların tadına bakarken bir yandan da tattığımız her yiyecek için beğenilerimizi ifade etmeye çalışırız. Ne şanslıyım ki; bu güne kadar oturduğum sayısız yemek ve çay sofrasında bu hiç zor olmadı. Tüm hanımlar sofraları birbirinden lezzetli yiyeceklerle donatırlar. Sofraların her zaman bu derece kusursuz olmasının bir sebebi var tabii.


Arada yeni bir ürün yer alsa da diğerleri o sofrada her defasında var olan, arkadaşımızın ustalığını konuşturduğu yiyeceklerdir. Ancak, her arkadaşın evinde yılda bir kere buluşabildiğimiz için haliyle sofralarını özlemiş oluruz. Bazen de bu yiyecekleri o kadar çok beğeniyoruz ki, istediğimiz zaman pişirebilmek için tarifini alıyoruz. Bu karşılıklı tarif alışverişi eminim her kadını heyecanlandırır. Mesela, arkadaş sofrasında çok beğendiğim kıyır kıyır ağızda eriyen bir kurabiyeyi canım çektiği zaman yapabilmek imkanı bana heyecan verir.

Bu reçetelerin bazılarını hemen ertesi günü uygulamak imkanı doğar, üşenmez pişiririm. Bazılarını ise aradan yıllar geçer denemek kısmet olmaz. Bu kısmet olmama durumuna uzun zamandır bir anlam verememekle beraber şimdi o reçetelerin gönülsüz verildiğini düşünmeye başladım. Şeytanın işi! insanın aklına olmadık şeyler getiriyor. Her neyse, kötü düşünceleri aklımızda çıkaralım ve tarifini aldığımdan beri tekrar tekrar pişirdiğim keki anlatayım. Tadına bakan herkesin beğendiği bu kek çok sevdiğim bir arkadaşımdan bana yadigâr. Yadigâr diyorum çünkü tarifin yazılı olduğu kağıt elime geçince o günkü toplantı hayalimde canlanır. Orada bulunan arkadaşlarım bir bir aklıma gelir, onları düşünürüm. Adeta o günü yeniden yaşarım.

Hey gidi günler!




ELMALI KEK

Malzemeler:

125 Gr. Tereyağı
1 Su Bardağı Toz Şeker
3 Yumurta
2 Çorba Kaşığı Süt
2 Su Bardağı Un
1 Paket Kabartma Tozu
2 Tane Elma
1 Tane Mandalina
Yarım Limon Suyu

Yapılışı:

Evvela elmalar soyulup, dilimlenir.
Elma dilimleri mandalina suyuyla ıslatılır..
Oda sıcaklığındaki yağ ile şeker, çırpıcı ile birbirine kaynaştırılır.
Şeker ile yağ iyice karışınca yumurtalar ve süt ilave edilir.
Tekrar çırpılan karışıma un elenerek konur.
Unun üzerine kabartma tozu ilave edilir.
Kabartma tozunun üzerine limon suyu dökülür.
Limon kabuğu rendesi de ilave edilerek tüm hamur kaşıkla karıştırılır.
Elde edilen kıvamlı hamur fırın kabına düzgünce yayılır.
Kek hamurunun üzerine elma dilimleri hafifçe saplanarak dizilir.
Tepsi 170ºC ye ayarlı soğuk fırına verilir.
Fırın ısınınca 150º C ye ayarlanır.
Kabarıp, üzeri kızaran kek bir bıçakla kontrol edilir.
Bıçak temiz çıkarsa kek pişmiştir
İlk yirmi dakika fırın kapağı katiyyen açılmaz.

Not; Bir vakitler kötü bir deneyimden sonra kullanmaya tövbe ettiğim kelepçeli kek kalıbı tövbemi, IKEA dan almış olduğum yeni teflon kek kalıbı ile bozdum. Çok kullanışlıydı, memnun kaldım.

Afiyet olsun!






8 yorum:

  1. Kek cok guzel gorunuyor, ellerinize saglik

    YanıtlaSil
  2. Elma dilimlerinin mandalin suyuyla ıslatılması fikri çok iyi geldi. Hanımlar arası o toplantılar dediğiniz gibi özlem gidermek için özellikle çok güzel de çeşit çok oluyor, bu konuda çoğu hanımın becerileri de sınırsız bu da kilo açısından iyi olmuyor. :) Ama kekinizin görüntüsü muhteşem elinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim İlhan Bey. Yemekleri abartmayacağız ama hareket de önemli...

      Sil
  3. Sevgili Rabia aynısını ben diyorum acaba hemen yorumumu yazıp çıkayım mı blogtan o ne güzellik o nasıl gel beni ye havaları bayıldım görüntüsüne elmalı kekinizin elinize sağlık harika görünüyor afiyetler olsun.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İltifatlar için teşekkürler Vişnap Macide, o dediklerimi sizin harikalar söyletiyor. Söyleyene değil söyletene bak demişler...

      Sil
  4. Siz severek tarifi bize verdiğinize göre,mutlaka güzel olur,çok teşekkür ederim,en kısa zamanda denemek umuduyla,Sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim Tijen Hanım. Beğeneceğinizi umuyorum. Sevgiyle...

      Sil

DEĞERLİ YORUMLARINIZ İÇİN TEŞEKKÜRLER.

Not: Gmail hesabı olmayan arkadaşlar yorum yazmak için yorumlama biçiminden anonimi seçerek yazabilirsiniz.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...