7 Aralık 2013 Cumartesi

NEZAKET...Nazik ve İnce Davranış...Başkaları ve Biz...

Eskiden, çok eskiden bir kelime vardı dilimizde. Bu kelime, o kadar çok sevilir ve beğenilirdi ki; anneler babalar kız çocuklarına bu kelimeyi isim olarak verirlerdi de onlara öyle seslenirlerdi. Bu kelimenin manası çok önemliydi. Ailelerin kıymetli kızlarına bu ismi vermelerinin sebebi kızlarının kırmadan ve kırılmadan bir ömür boyu mutlu olmalarını arzu etmeleriydi. 



Bu gün ne bu kelime dilimizde, ne de bu kelimeden ismi olanlar çevremizde kaldı. Hatta bu kelimenin lügatımızda hâlâ var olup, olmadığından şüphe duyduğum için evdeki sözlükte kelimenin manasını aradım. Sözlüklerde kelime mevcuttu ama anlamı "Başkalarına karşı saygılı ve incelikle davranma, incelik, naziklik, zarafet" olan bu kelimenin sadece sözlüklerde kaldığı, onun dışında varlığının hissedilmediği de bir gerçek.

Nezaket kelimesinden bahsediyorum efendim! 

Nezaket kelimesi kısaca incelik, naziklik olarak anlaşılıyorsa da aslında bunlardan çok daha fazlasıdır. Çünkü, nezaketli davranışta saygı, sevgi, anlayış, samimiyet ve sıcaklık vardır. Saygının ve sevginin olmadığı yerde nezaketten bahsedemeyiz. 

Kendi yakın çevremizde nezaket kurallarına uyuyor olabiliriz. Eşimiz, dostumuz, akrabamız ve arkadaşlarımızla nezaket çerçevesinde bir ilişkimiz var olabilir ama bunun topluma yansıması olmuyorsa hiçbir manası olamaz. Evimizde, ailemizle olan ilişkimizdeki tavır ve davranışlarımız ile sokakta diğer insanlarla olan davranışlarımızın aynı olması lazım. 

Ailesini seven insanın, dışarıdaki insanların da bir başka ailenin ferdi olduğunu düşünerek hareket etmesi gerekir. Evde büyüklerine gösterdiği saygıyı dışarıda ki büyüklere de göstermeli. Kardeşlerine duyduğu merhameti başka insanların kardeşlerinden esirgememeli. Ailesinden saygı ve sevgiyle muamele gören bir insanın dışarıda başka insanlara karşı nezaketsiz davranışlar içinde olması mümkün değildir. 

O halde sokakta, toplu taşıma araçlarında, hastanelerde, stadyumlarda, sinema, tiyatro, konser salonlarında insanların nezaketten uzak davranışlarını nasıl açıklayacağız. Ya, insanlar yalan söylüyor, ailelerde sevgi ve saygı ortamı yok. Ya da herkes ailesinde sevip, seviliyor ve saygı görüyor ama bu durum topluma yansımıyor. 


Benim merak ettiğim de bu. 

Neden! sokaktaki biz, evdeki biz değiliz? 

Neden! sokakta başka, evde başkayız?






6 yorum:

  1. Nezaket adinda bir komsumuz vardi;Nezaket Hanim Teyze..
    Yazini okur okumaz aklima geldi ve ne oldu acaba,nerede,yasiyor mu sorularinin cevabini umarim yarin memlekettekilerden ögrenirim:))
    Güzel bir haftasonu gecirmeni diliyorum sevgili Rabia...

    YanıtlaSil
  2. Artık davranış çağındayız, kibar olmayanın, nazik olmayanın bu dünyada yeri yok bunu bir yere not edelim. Davranışlarıyla fark yaratan kazanacak:) Nezaket şehirliliğin en önemli belirtisi.

    YanıtlaSil
  3. **nezaketli**insan çok tanıdım ,sanki bir vicuta 5-6 kişi ,aslında hep vardı o insanlar,gençlikte inanamazdık böyle insan olur diye,yaşadıkça nefret ettim öylelerinden....

    YanıtlaSil
  4. Nezaket eğitimin bir parçası ilk eğitim de aileden alınıyorda bazıları bu nezaketten nedense eksik kalıyor.Dediğin gibi herkeste biraz nezaket saygı olsa karşısında ki insanlara karşı hayat güpgüzel olurdu.Sevgilerimle.

    YanıtlaSil
  5. Merhabalar,

    Düşünceli ve nazik biri olmak bence insana her alanda kazandıran, örnek alınması gereken bir özellik. Hem toplumsal hayatta hem de iş hayatında görgü ve nezaket kurallarına dikkat etmek bize saygınlık kazandırır. Bu saygınlığımızla insanların sevgisini de kazanabiliriz ve onlarda hatırı sayılır bir iz bırakabiliriz. Nezaket ve hoşsohbet olmak bulaşıcıdır. İnsanlara merhaba demek, selam vermek, kolay gelsin demek zor değil. Hele ki şu zor günlerde en çok nezakete ve anlayışa ihtiyacımız var. Düşünceli bir insan olmak üzerine kaleme aldığım yeni yazımı okumanız için ben de sizinle paylaşmayı çok isterim: http://www.ebrubektasoglu.com/yazi/dusunceli-bir-insan-olmak-size-ne-kazandirir/ Anlamlı bir yaşam; kendimizi düşündüğümüz kadar başkalarını da düşünmeyi ve genç yaşlı demeden insanlara saygı duymayı gerektirir.

    Güzel okumalar dilerim, sağlıkla kalın.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim, Ebru hanım. Davetinize icabet edeceğim. Görüşmek üzere...

      Sil

DEĞERLİ YORUMLARINIZ İÇİN TEŞEKKÜRLER.

Not: Gmail hesabı olmayan arkadaşlar yorum yazmak için yorumlama biçiminden anonimi seçerek yazabilirsiniz.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...